Parohia Ortodoxa Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, Iazu Vechi a fost înființată ca Parohie de sine stătătoare prin decizia Sinodului Mitropolitan al Moldovei și Bucovinei în anul 2002.
Până la aceasta data, Parohia Iazu Vechi a fost filie a Parohiei Hălceni și a avut ca Preot suplinitor pe Preotul Paroh al Hălceniului, Pr. Petru Straton și apoi pe fiul repausatului Parinte, Pr. Benone-Mihail Staton, pentru un timp de mai bine de 16 ani.
Inițial, satul Iazu Vechi a purtat denumirea de Iazul Porcului, datorită faptului că în acest loc se creșteau mai multe turme de porci, satul fiind situat inițial pe valea raului Miletin. Cu puțin timp înainte de Revoluția din decembrie 1989, se hotărâse strămutarea întregului sat pe teritoriul comunei Vlădeni, iar cursul râului Miletin a fost redirecționat la poalele celor două dealuri pe care se aflau majoritatea caselor din satul Iazu Vechi. Datorita evenimentelor de după decembrie 1989, satul nu a mai fost strămutat, între timp inundațiile au forțat sătenii care erau pe valea Miletinului să se mute și să ocupe cele două dealuri mai sus menționate, sau să cumpere teren din ale celorlalți săteni, întrucat satul nu are o rezervă de teren.
În ce priveste parohia ortodoxa din Iazu Vechi, cunoaștem că avea inițial doar o clopotniță de lemn, pe locul în care se afla astăzi clădirea Bisericii, asemenea cum există înca la cimitirul Parohiei Chișcăreni.
Suprafața totală a cimitirului, cea pe care se află și clădirile Bisericii și a casei praznicale nu depășește 3000 mp.
Prima atestare a suprafeței Parohiei Iazu Vechi se află înscrisă pe ROL - ul comunei Șipote, anume la anul 1947, când este specificată existența unei clopotnițe din lemn construită pe cimitirul care nu măsura nici mai mult nici mai puțin de 2786 mp. În același document aflăm și informația că în perioada interbelică a existat un paraclis de lemn, care a suferit deteriorări datorită atitudinii soldaților ruși, aflați pe teritoriul satului. În locul Paraclisului a fost construită mai apoi clopotnița de lemn.
Parohia Sf. Arh. Mihail si Gavriil nu are în proprietate niciun teren, fie agricol, intravilan sau extravilan, sau orice altă proprietate, cimitirul fiind sub administrarea teritoriala a instituției Primăriei Șipote.